Världens största oljerigg

Bronco for beginners - Transmissioner för alla sammanhang

Bronco levererar högtryckspumpar till många typer av industriella sammanhang som behandlar flytande media, däribland oljeriggar. Få mänskligt framtagna konstruktioner är lika mäktiga som när världens största oljeriggar tornar upp sig ovanför vattenytan. Var finns då världens största oljerigg? Här är några nämnvärda oljeplattformar att beundra lite extra.

TROLL A

Inte helt överraskande ligger våra norska grannar i framkant när man listar världens största oljeriggar. Troll A är en del av Trollfältet som räknas som Nordsjöns största oljefält och det elfte största i världen.

Med en totalvikt på 656 000 ton och en höjd på 842 meter (369 meter under vattnet) är Troll A en av de största industribyggnader som någonsin byggts. När plattformen invigdes på Norges nationaldag, 17 maj 1995, var det den största konstruktionen som överhuvudtaget hade flyttats av människan. Imponert!

OLYMPUS (MARS B)

Ursprungligen byggd i Sydkorea och numera aktiv i den Mexikanska Gulfens så kallade Marsfält gör Olympus till Shells största flytande djupvattensplattform. Den första oljeproduktionen inleddes 2014 och oljeriggen beräknas kunna framställa ca 1 miljard oljefat. Olympus är minst sagt en imponerande syn med sin totalhöjd på hela 945 meter!

BERKUT

Världens största oljerigg är också ett av världens mest avlägsna industrikomplex. Belägen i Ochotska sjön, långt norrut på Rysslands östkust så producerar Berkut otroliga 4,5 miljoner ton olja om året. Berkut är en del av det svårnådda men extremt lukrativa Arkutun Dagi-fältet som tros ruva på oljereserver uppemot 72 miljoner ton.

Berkut betyder “Golden Eagle” på ryska och kostade nära 12 miljarder dollar att färdigställa. Slutresultatet är kanske den främsta industriella konstruktionen någonsin – 200 000 ton av orubblig styrka.

Högtryckspumpar har en central roll på världens största oljeriggar. Bronco bedriver både nyförsäljning och service av en av marknadens främsta högtryckspumpar – Wepuko PAHNKE.

Kontakta oss