Snäckväxeln

Har ni hört historien bakom snäckväxeln?

Som med nästan allting annat har även snäckväxeln en historia – och en väldigt spännande sådan!

Det hela började faktiskt under den gassande solen ute på Greklands djupaste vatten. En eftermiddag i juni var en ung fiskare vid namn Janis i vanlig ordning ute och fiskade i sin lilla eka. Janis hoppades, som han alltid gör när han tar ut sin lilla eka, på att hitta en eller annan havsaborre som han förhoppningsvis skulle kunna sälja på lördagsmarknaden och på så sätt tjäna sig en slant.

När han kommit en bit ut på vattnet slängde han ned sitt nät i vattnet och lutade sig tillbaka i den lilla ekan och kisade ut mot horisonten. Han lade upp fötterna mot ekans kant och knölade ihop sin handduk till en liten kudde och slumrade till i takt med de små vågornas kluckande.

Efter en timme eller två (runda slängar) drog Janis upp nätet. Han märkte att magen kurrade och hoppades på att det fastnat en och annan bläckfisk i nätet som han senare under kvällen skulle göra mumsiga calamares av. Janis märkte ganska snabbt att det var lite tuffare än vanligt att dra upp nätet. Han förstod att något tungt hade fastnat i det och likt vilken annan fiskare som helst hoppades han på guldfångsten. Men ack så fel han hade.

När han efter många om och men dragit upp nätet i båten tittade han ner på ekans botten och till sin stora förvåning låg där en metall-liknande kugghjul av något slag, inlindad i massor av snäckor som kommit med från botten. Kugghjulet hade formats och skapats av havets vågor och sand. Föremålet påminde om en växel, men hade ett eget karaktäristiskt utseende. Janis bestämde sig där och då att denna magnifika, kugghjulsformade skapelse inte kunde få något bättre namn än snäckväxeln!

Snipp, snapp, slut – så var historien om snäckväxelns framväxt slut!

Nej, då…..Snäckväxeln var det någon annan smart Nisse som kom på. Vill ni veta hur det egentligen gick till när snäckväxeln uppfanns är det bara att ringa oss på Bronco så berättar vi den riktiga historien.

Snäckväxeln är bara en komponent i vårt breda transmissionssortiment. Se vårt fullständiga utbud HÄR.  

Kontakta oss